August Ferdinand Möbius (1790-1868) wis en sterrenkundige, en tijdgenoot van Goethe, presenteerde in 1858 de Möbiusband; een niet oriënteerbaar tweedimensionaal oppervlak met één doorlopende zijde, de band heeft geen onder of bovenkant! Een symbool van onscheidbaarheid.


Het principe van de Möbiusband

Neem een strook papier, draai deze een halve slag, en lijm vervolgens de uiteinden aan elkaar. Hierdoor ontstaat een gesloten band met één draai. Knip nu de band in de lengte doormidden en U zult zien dat hij ondanks het scheiden één geheel blijft! Door een dichter werd de band in een limerick als volgt omschreven:


Een wiskundige zei eens te Leiden: “Deze möbiusband heeft één zijde. Knip hem nu eens in twee. Een waanzinnig idee. Hij blijft één geheel na het scheiden......

Armband Möbius uit 1973, eerste uitvoering in naadloze precisie buis uit edelstaal met synthetisch rubber. Buis Ø 8mm. Leverbaar in iedere maat.
Armband Möbius 'Flat' anno 2000, tweede uitvoering in staal en het kostbare Viton ® rubber. Douche, chloor en zeewaterbestendig. Breedte: 10 mm. Leverbaar in iedere maat. Het rubber loopt rondom door in de band; geperst zonder lijm. De uiteinden zijn afgezekerd met twee RVS pushpinnen.
adviesprijs: € 140.-
adviesprijs: € 285.-