embrace
morse
fence
möbius
staal
sta.ti.g
partner-ringen
tekst-ringen
morse-alfabet
braille-ringen
twins-collier
prijslijst links titaan oorsieraden goud

| pagina 2 |
tech@janpycke.com

Inleiding techniek: Deze pagina zal regelmatig worden aangevuld met technische informatie en kan mogelijk dienen als vraagbaak of discussieforum.

De presentatie van sieraden: de cosmetische kant is minstens zo belangrijk als de constructie. Oppervlakte-behandeling neemt in het atelier een zeer belangrijke plaats in. Er wordt gebruik gemaakt van slijpen, polijsten, zandstralen van titaan en goud en het elektrochemisch etsen en glanzen van onder andere roestvast staal. Een goedgekozen oppervlaktebehandeling maakt de vorm beter zichtbaar. Daar waar bijvoorbeeld een matte afwerking iedere onvolkomenheid verraadt doet een glanzende afwerking soms het omgekeerde.

Verbindingen: om onderdelen onderling te verbinden wordt gebruik gemaakt van persen, klinken, micro T.I.G. lassen en hoogvacuüm solderen, waarbij de sieraden in een vacuümvat van kwartsglas van buitenaf worden verhit door een inductie spoel. Afhankelijk van de toepassing heerst er een vacuüm in het vat of worden kleine hoeveelheden hoogzuiver argongas of een mengsel van waterstofgas en stikstof ingelaten. Dit alles heeft slechts één bedoeling; het elimineren van zuurstof. Duidelijk zichtbare verbindingen kunnen als vorm en versierend element een belangrijke plaats innemen in een ontwerp.


Foto: Binnen enkele seconden is het metaal op smelttemperatuur. Door de inductiespoel wordt koelwater rondgepompt. Als gevolg van het vacuüm blijft het glas relatief koel. Het metaal kan de hitte alleen afvoeren via infra-rode straling.

Foto: In een ijle atmosfeer van waterstofgas nagloeiende druppel roodgoud. (5 gram). Na het afkoelen behoudt de druppel zijn hoogglans.

Foto: afgekoeld. Het kroesje is geperst. Na de verhitting krijgt het dekentje keramische eigenschappen.
| pagina 2 | home © MMI Jan Pycke. Alle rechten voorbehouden. top